Huiseigenaren met een grote tuin en grondbezitters die willen graven in de grond staan voor verschillende uitdagingen. De makkelijkste optie is voor kleine werkzaamheden om met de hand te graven, maar op het moment dat je meerdere kubieke meters grond wilt verzetten heb je toch echt machinale hulp nodig. In dit artikel zetten we de feiten van het machinaal graven voor je op een rijtje. Als je geen ervaring hebt met het gebruiken van grote machines voor graafwerkzaamheden raden we wel aan om altijd professionals in te schakelen. Je werkt immers met zwaar en gevaarlijk materiaal.

Wat is machinaal graven?

Machinaal graven is een techniek die wordt gebruikt om grond te verwijderen met behulp van machines, zoals graafmachines of bulldozers. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het aanleggen of verbreden van wegen, het aanleggen van rioleringen, het bouwen van gebouwen en het aanleggen van sportvelden. Ook particulieren maken regelmatig gebruik van de techniek van het machinaal graven. Machinaal graven is efficiënter en sneller dan handmatig graven, omdat de machines het werk sneller kunnen verrichten. Bovendien kan machinaal graven op sommige plaatsen gedaan worden waar handmatig graven niet mogelijk is, bijvoorbeeld op steile hellingen of in bebost gebied. Er zijn verschillende soorten machines die gebruikt kunnen worden voor machinaal graven, afhankelijk van de grootte van het gebied en de moeilijkheidsgraad van het werk. Zo kun je kiezen voor kleinere machines, zoals minigraafmachines of rupsgraafmachines, of voor grotere machines, zoals bulldozers of shovels.

Waar moet je op letten?

Machinaal graven brengt enkele risico's met zich mee. Zo kan het lawaai en de trillingen van de machines storend zijn voor omwonenden en kan het gebruik van machines leiden tot vervuiling of beschadiging van het landschap. Daarom is het belangrijk om bij machinaal graven rekening te houden met de belangen van omwonenden en het milieu en maatregelen te nemen om eventuele negatieve effecten te beperken. Machinaal graven kan daarnaast ook gevaarlijk werk zijn, vooral als de werknemers de machines niet op de juiste manier bedienen of als er onvoldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen. De machines kunnen bijvoorbeeld omvallen of vallen en de werknemers kunnen gewond raken door het werk of door de machines zelf. Om te voorkomen dat je tijdens het graven een leiding raakt moet je een Klic melding aanvragen. Deze ontvang je in sommige gevallen binnen een dag. Het is verplicht om deze op de graaflocatie inzichtelijk te hebben, bijvoorbeeld via een applicatie. De klic melding kosten zijn overigens niet heel hoog. Vaak rond de €40,-.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie