Er zijn steeds meer mensen die zich laten vaccineren wanneer ze naar het buitenland gaan. Dit heeft ermee te maken dat ze landen bezoeken waar veel virussen voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan virussen zoals gele koorts en difterie. Sommige virussen die voorkomen in deze landen kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Enkele zijn zelfs zo gevaarlijk, dat een groot gedeelte van de besmette personen zal komen te overlijden. 

 

Hoe het mogelijk is dat deze virussen nog steeds voorkomen in een bepaald land, heeft vaak een verschillende reden. Het kan ermee te maken hebben dat er sprake is van vervuiling, maar ook van een slechte gezondheidszorg en veel armoede. Wanneer je je ook wilt laten vaccineren voor je reis, zijn er zeker enkele punten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vind je daar meer informatie over. 

Een vaccinatie is niet verplicht

Wanneer je je gaat laten vaccineren, dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je nooit verplicht bent om een vaccinatie te nemen. Het nemen van een vaccinatie is en blijft een vrijwillige keuze. Je kunt dus ook niet op een Nederlandse luchthaven of op de luchthaven van het vakantieland geweigerd worden. Dit is in het verleden wel eens voorgekomen, maar dat gebeurt alleen bij een internationale pandemie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het coronavirus. 

Vaccineren kan voor bijwerkingen zorgen

Een van de vervelendste zaken van je laten vaccineren, is dat het vaccineren ook voor bijwerkingen kan zorgen. Dit is echter heel normaal, want je lichaam moet bijvoorbeeld wennen aan het DTP virus dat in een vaccin zit. Je hoeft zeker niet bang te zijn dat je besmet raakt met het virus, want dat zal zeker niet gebeuren als je je laat vaccineren. Mocht je last krijgen van bijwerkingen, dan is het belangrijk dat je vooral rustig blijft. Indien je graag wilt weten wat je moet doen, is het aan te raden om eens contact op te nemen met een huisarts. 

Een vaccinatie kan geld kosten

Wanneer je je wilt laten vaccineren, dan kun je ervoor kiezen om je te laten vaccineren bij het RIVM of de GGD. Het kan soms voorkomen dat je zeer snel gevaccineerd moet worden omdat je bijvoorbeeld op reis moet gaan. Het is dan nodig om je te laten vaccineren door reisvaccinaties, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat het vaccineren geld kan kosten. Dit gaat ‘maar’ om enkele tientallen euro’s, maar de kosten worden vaak ook niet vergoed door je zorgverzekeringsmaatschappij.

 

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie