Wanneer je bent uitgekeken op je woning, sta je voor de keuze om ofwel op te zoek gaan naar een nieuwe woning, ofwel je huidige woning te renoveren. Ben je eerder geneigd om een nieuwbouwwoning aan te kopen omdat een woning renoveren je afschrikt? Zie je op tegen al die werken en weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Geen zorgen, een renovatie hoeft niet zo moeilijk te zijn. Lees verder om te ontdekken waarmee je rekening moet houden bij de renovatie van je woning. 

Maak een duidelijke planning

Of je nu houdt van plannen of niet, renovatiewerken kunnen niet zonder een duidelijke planning. Het heeft geen zin om zomaar willekeurig te beginnen, want voor je het weet heeft plotseling elke ruimte in je huis onafgewerkte klusjes. Belangrijk is dus om op voorhand goed na te denken over de volgorde van de verschillende werken die moeten gebeuren en de tijd die nodig is voor elk werk(je). Over het algemeen ga je best volgens deze volgorde te werk: eerst de basiswerken, zoals elektriciteit en dakwerken, dan binnenwerken, zoals het plaatsen van een nieuwe badkamer, om te eindigen met de afwerking.  

Bepaal jouw budget

Naast een planning, is ook het budget vastleggen belangrijk. Het bepalen van een budget zorgt ervoor dat je niet te veel geld uitgeeft. Zo vermijd je dat je op een bepaald punt eigenlijk geen geld meer hebt waardoor je de werken moet stopzetten en in een onafgewerkt huis moet wonen. Bepaal voor jezelf hoeveel geld je wil uitgeven aan elke ruimte. Voor je van start gaat met afbreken, schaf je kwalitatieve werkkleding aan. Iets waar je zeker niet op mag besparen. Veiligheid is uitermate belangrijk, dus voorzie jezelf van stevige werkbroeken en veiligheidsschoenen. Kijk trouwens ook eens na of je in aanmerking komt voor premies bij het verbouwen van je woning, dat komt het budget steeds ten goede. Houd er wel rekening mee dat er zich tijdens het verbouwproces altijd onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen, die dan weer gepaard gaan met onvoorziene kosten. Zorg er dus voor dat je naast je budget nog ergens wat reserve achter de hand houdt om deze onvoorziene kosten te dekken.  

Zelf aan de slag of hulp van experten?

Een renovatie van A tot Z door professionals laten uitvoeren, kost uiteraard meer geld maar is misschien wel beter dan zelf aan de slag gaan? Het is iets waar je per ruimte goed over moet nadenken: zal je de renovatiewerken zelf uitvoeren of doe je liever een beroep op professionals. Dit beïnvloedt namelijk zowel de planning als het budget, dus sta hier zeker bij stil. Het hoeft hierbij echter niet het ene of het andere te zijn. Zo kan je ervoor kiezen om bepaalde grote werken uit te besteden aan vakmensen, en andere kleinere werken voor je eigen rekening te nemen. Laat bijvoorbeeld het plaatsen van elektriciteit en leidingen over aan professionals, en afbraak- en opkuiswerken kan je dan weer zelf uitvoeren. Je kan je natuurlijk ook steeds laten helpen door familie of vrienden. Je werkkledij zal je nog vaak nodig hebben dan, want als ze jouw gerenoveerde parel zien, word je binnenkort overspoeld met de vraag om ook bij hen allerlei klusjes uit te voeren!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie